Ajankohtaista

uutiset_kuva_vaaka uutiset_kuva_pysty

Viihtyisä ja avara Ajanki 105 -hirsikoti valmistui Rovaniemellä

"On mukavaa olla takaisin kotiseudulla – juuri sellaisessa kodissa jollaisen olemme halunneet", kertoo Jaakko Iivari. 

Jaakko ja Tiina Iivari rakensivat Rovaniemen Lohinivaan perinteistä ja modernia yhdistävän, kodikkaan 105 mhirsiomakotitalon. Talo valmistui huhtikuussa 2020. Pariskunta vertaili useita hirsitalotoimittajia, ja talomalliksi valikoitui lopulta Pellopuun Ajanki 105 (entinen Levi 105B) pienin muokkauksin. Nurkkaratkaisuksi valittiin perinteinen ristinurkka.

jaakko-iivari-kuva1

Pellopuu valmisti ja toimitti talon laajana puuosatoimituksena, jolloin melkein kaikki osat perustuksista ylöspäin tulivat Pellopuulta. Pohjaratkaisuun kuuluu kolme makuuhuonetta, avara takallinen tupakeittiö, kylpyhuone, sauna, katettu kuisti etupihalla sekä sivuterassi, johon on käynti suoraan kylpy- ja saunatiloista. Lisäksi Jaakko ja Tiina rakensivat kahden kuistin välille reilunkokoisen 50m2 terassin, jossa on mukavasti tilaa viettää kesäpäiviä ja -iltoja.

– Halusimme hirren materiaaliksi, koska meillä oli ollut aiemmin talo, jossa oli sisäilmaongelmia. Päätimme jo tuolloin, että seuraava talomme rakennetaan hirrestä sen hyvien sisäilmaominaisuuksien ansiosta. Onhan hirsi vanha ja hyväksi todettu materiaali – takuuvarma. Hirsitalo on pystyssä vielä sadankin vuoden päästä, kommentoi Jaakko.

jaakko-iivari-kuva3

– Hirreksi valittiin neljästä lamellista koostuva 270 mm vahva ja 234 mm korkea mäntyhirsi. Hirren korkea profiili ja vahvuus toimivat myös ulkonäöllisesti hyvin yhteen, Jaakko jatkaa.

– Talossa on avara tupakeittiö, jonka kohdalle vaihdoimme vielä saksikaton, jolla saatiin tupaan entistä enemmän huonekorkeutta. Tämän ansiosta sisäkatto nousee nyt keskikohdalla noin 60 senttiä ylemmäs, mikä tuo tupaan tilan tuntua, Jaakko sanoo.

– Talo rakennettiin kokonaan talkoovoimin. Suuri kiitos tästä kaikille talkoolaisille: kavereille, perheenjäsenille, sukulaisille ja naapureille. Toukokuussa, kun lumet olivat sulaneet, teetin kotitilasta lohkotulle tontillemme pohjatutkimuksen. Kesäkuussa teimme tilauksen Pellopuulle ja aloin raivaamaan tonttia. Heinäkuussa saimme rakennusluvan ja elokuun loppupuolella valoimme sokkelin. Hirret toimitettiin tontille 25.9. ja hirsikehikko koottiin kahdessa päivässä. 7.10. vesikatto oli päällä, ja 31.10. valettiin lattia. Maaliskuussa 2020 väliseinät olivat pystyssä, ja huhtikuussa saatiin maalämpöpumppu käyntiin ja keittiö valmistui. Talo otettiin käyttöön 25.4., Tiinan syntymäpäivänä.

– Projekti on mennyt tosi hyvin. Ei ole kyllä moitittavaa. Saimme Pellopuulta hyvää ja nopeaa palvelua läpi projektin. Olen viettänyt täällä Lohinivassa lapsuuteni. On mukavaa olla takaisin kotiseudulla – juuri sellaisessa kodissa, jollaisen olemme halunneet.

Katso projektin kuvat Referenssit-osiossa!

 

Lataa Pellopuun uusi esite!

Pellopuu_esite_2020_kansi

Tarjoamme kattavan valikoiman laadukkaita ja nykyaikaisia hirsiratkaisuja uutta kotia etsivälle
sekä suuriin rakennusprojekteihin. Lataa tästä uusi esitteemme!