Pohjois-Suomessa Miekojärven rannalle nousee mielenkiintoinen Jättihirsi-kokonaisuus. Pääsimme haastattelemaan kohteen suunnitellutta arkkitehti Hannu Kankaanpäätä, jolla on vankka, yli 20 vuoden kokemus pientalojen suunnittelusta.
Kokonaisuuteen kuuluu iso venesuoja sekä vierastupa, jotka yhdistyvät toisiinsa yhteisellä sisäänkäyntiosalla. Vierastuvassa on oleskelutilan lisäksi makuuhuone, WC ja suihku. Keittiötä tilassa ei ole, sillä se on tarkoitettu vain vierashuoneeksi. Venevajan puolella mahtuu säilyttämään isoa venettä, useita pienkoneita sekä muuta varastoitavaa. Vaikka venesuojan osalta kyseessä on varastorakennus, ei se visuaalisesti näytä varastolta, vaan sopii luonnollisena osana muihin saman pihapiirin rakennuksiin.
Samassa pihapiirissä on yli 100-vuotias hirsitalo sekä useita pienempiä rakennuksia. Nyt rakenteilla oleva kokonaisuus haluttiin suunnitella olemassa olevaan rakennuskantaan sopivaksi. Asiakkaalla oli tarve lisämajoitustilalle, mutta samalla suunniteltiin monipuoliseen käyttöön soveltuva venevaja, ja uusi Jättihirsi-kokonaisuus sijoitettiin järven rantaan.
Uuden rakennuksen ei haluttu olevan liian hallitseva. Vanhan päärakennuksen luonne varsinaisena päärakennuksena säilyy edelleen. Sen vuoksi uudet tilat jaettiin massaltaan kahteen erilliseen rakennukseen, joka kokonaisuutena istuu hyvin pihapiirin muiden rakennusten rytmiin.
Upea sijainti järven rannalla on otettu huomioon rakennuskokonaisuuden sijoittelussa ja suuntauksessa. Niin vierasmajan oleskelutiloissa kuin venesuojassakin on suuret ikkunat, joista avautuu näkymä järvelle.
Jättihirsi rakennusten materiaalina oli luonnollinen valinta
Uuden rakennuksen materiaaliksi valikoitui alusta lähtien hirsi, jotta se sopii paikan luonteeseen.
”Rakennuksen mittakaavassa on luontevaa käyttää isokokoista hirttä. Visuaalisesti se on ihan eritasoinen materiaali, kuin tavallinen noin 20-senttinen hirsi. Rakennus on uskottavampi, kun sillä on jykevät seinät. Kokonaisuus sisältää myös seinäkkeitä, jotka jatkavat seiniä ulos lämpimän massan linjasta, ja näissä paksumpi hirsi on visuaalisesti näyttävämpi ja tasapainoisempi suhteessa rakennuksen massaan”, Kankaanpää kuvailee.
Samalla kokonaisuudesta on saatu energiataloudellisempi, sillä Jättihirsi on lämpöteknisesti parempi ratkaisu kuin pienempi hirsi.
”Mielestäni isokokoinen hirsi rinnastuu perinteiseen rakentamiseen, jossa on käytetty isoja tukkeja, mitä metsästä on saatu. Jättihirrellä on enemmän sukulaisuutta vanhaan perinteiseen hirsirakentamiseen, kuin mitä suurin osa tämän päivän hirsituotannosta on. Se tuo oman tunnelmansa niin sisätiloihin kuin visuaaliseen ulkoasuun”, Kankaanpää kertoo.
Sisätilojen suunnittelussa Kankaanpää ottaa myös huomioon Jättihirren korkeuden sovittaen aukotukset hirsijakoon. Materiaalin tuomaa vahvaa horisontaalisuutta ei haluta rikkoa, vaan hyödynnetään Jättihirren nousu ja dimensio, ja pyritään tuomaan muut elementit linjaan hirren kanssa.
Tänä keväänä Miekojärvellä kohoaa siis uusi näyttävä ja mielenkiintoinen Jättihirsi-kokonaisuus, joka vastaa monipuolisesti omistajansa tilatarpeisiin. Suunnitelmassa on otettu huomioon myös muunneltavuus tulevaisuuden muuttuvat tarpeet huomioiden. Pian hirret lähtevät Pellopuun tehtaalta kohti Miekojärveä, ja rakennusporukka pääsee kasaamaan tätä upeaa kokonaisuutta. Jäämme innolla odottamaan kuvia valmiista venevajasta ja vierastuvasta.
Artikkelin kuvina toimivat mallinnukset rakennussuunnitelmasta: Hannu Kankaanpää, ArkRova
Lataa esitteemme!
Tarjoamme kattavan valikoiman laadukkaita ja nykyaikaisia hirsiratkaisuja uutta kotia etsivälle
sekä suuriin rakennusprojekteihin. Lataa tästä esitteemme!